Preminuo legendarni Star Wars glumac Kenny Baker R2D2 u 81 godini

Fanovi, glumci i ekipa iza filmova Star Wars su danas u žalosti, jer je otkriveno da Kenny Baker, glumac koji je igrao legendarni lik R2-D2, preminuo je u dobi od 81 g. Sa visinom od 112cm, britanski glumac je radio u maloj unutrašnjosti robota. On ne samo da je igrao droida u originalnoj trilogiji, ali se vratio za prequel filmova, i bio je čak naveden kao “R2-D2 Konsultant” u kredite za prošlogodišnji “The Force Awakens”.

 

r2d2 5

The Guardian je prvi prenio Bakerovu smrti, uz napomenu da je umro rano u subotu ujutro nakon nekoliko godina bolesti. Njegova nećakinja, Abigail Shield, rekla je da je o njemu brigu vodio nećak, i da je vezan za invalidska kolica već neko vrijeme.

r2d2 3

Glumac je prisustvovao “The Force Awakens” na Evropskom crvenom tepihu, i sastao se sa George Lucasom tokom posjete Manchesteru, ali zdravstveno stanje ga je spriječilo prisustvovati premijeri filma uLos Angelesu.

“Imao je vrlo dug i ispunjen život. On je donio puno sreće ljudima i mi ćemo slaviti činjenicu da je dobro volio u cijelom svijetu. Svi smo jako ponosni na ono što je postigao u svom životu “, dodao je Shield.

 

r2d2 2

Dok je većina priznanja za njegov uspjeh u filmovima Star Wars, Baker je imao nastupe u brojnim nezaboravnim filmovima iz 80-ih i 90-ih godina, uključujući i Flash Gordon, Time Bandits, The Elephant Man, i Goodies.

Brojni Star Wars glumci su podijelili svoja saučešća na Twitteru objavljivanjem nezaboravnihe fotografija Baker u svom R2-D2 kostimu i na setu tokom godina, uključujući i Mark Hamill, Ewan McGregor, službeni Star Wars twitter nalog, pa čak i Industrial Light and Magic.
r2d2 4

izvor

hepek

http://www.hepek.info/bs/

Learn More →

One thought on “Preminuo legendarni Star Wars glumac Kenny Baker R2D2 u 81 godini

  1. Legendärer Star Wars Schauspieler Kenny Baker R2D2 starb mit 81 Jahren – DIGITALIJA 14/08/2016 at 17:48

    […] quelle […]

Komentariši