CNN koristi screenshot iz ‘Fallout 4’ da pokaže kako Rusi hackiraju stvari

Stvar o hakiranju računara je generalno tako dalekosežan pojam koji je gotovo nemoguće objasniti nekome ko nije već upoznati s tim. Dakle, TV stanice kojima su porebne pozadinske snimke da vrte tokom priloga u kojem pričaju o hakiranju obično samo pokazuju tastature ili slučajne nizove slova i brojeva, dok publika slijepo gleda ekran, pod pretpostavkom da sve što gledamo se nekako odnosi na temu. Ili, ako ste CNN, ukradete snimak iz jedne od najpopularnijih video igara godine i nadate se da niko od publike neće prepoznati sadržaj.

U nedavnom prilogu o Predsjedniku Obami kako predlaže sankcije protiv Rusije za ulogu u cyber napadima na SAD, CNN je uzeo screenshot od hakerske mini-igre sa izuzetno popularnog RPG-a Fallout 4. Koji je prvi uočio Reddit, screenshot pokazuje strašni neon zeleni ekran koji će igrači odmah prepoznati iz igre.

U Fallout 4 – kao i Fallout 3 i Fallout: New Vegas – igrač može hackirati kompjuter da dobije informacije ili otključa vrata i sefove. Izvodi se kao slagalica riječi, gdje igrač mora pronaći određenu riječ u velikom neredu slova i slučajnih znakova. To je jednostavno i zabavno, ali nema apsolutno ništa zajedničko sa stvarnim “hakiranjem”, to je ono što ga čini savršenim za gledatelja mainstream vijesti .


“Ako želite da razgovaramo o hakiranju na velikim TV stanicama, izbor je ova slika ili scena iz The Matrix”, kometntariše jedan Reddit korisnik. Nažalost, potpuno u pravu.

Izvor

hepek

http://www.hepek.info/bs/

Learn More →

Komentariši