Ukinut KickassTorrents i uhapšen vlasnik !

KickassTorrents (KAT) je najveći piratski sajt na svijetu, hostira hiljade torrenta najveći filmova i muzike u svijetu. 30-godišnji Ukrajinski osnivač, Artem Vaulin, prekjučer je uhapšen u Poljskoj, a američka vlada je zatražila njegovo izručenje.
Sud u Chicagu je također naložio oduzimanje bankovnih računa i imena domena koje se odnose na lokaciju.

 

kickasstorrents

Vaulin je formalno optužen za udruživanje radi počinjenja povrede autorskih prava, udruživanje radi vršenja pranja novca. Od trenutka hapšenja glavne KickassTorrents stranice izgleda su pale širom svijeta.

U saopštenju dattom Ars Technica, Ministarstvo pravde je izjavilo su Vaulin-a širom svijeta pokušavali da uhapse.

 

“Vaulin se tereti da je pokrenuo najposjećeniju web stranicu za ilegalni file-sharing, odgovoran za nezakonitu distribuciju i preko 1 milijarde $ materijala zaštićenih autorskim pravima. U nastojanju da izbjegne provođenje zakona, Vaulin se navodno oslanjao na serverima koji se nalaze u zemljama širom svijeta i selio je domene zbog ponovljenih napada i “građanskih” tužbi. Hapšenje u Poljskoj, međutim, ponovo pokazuje da sajber-kriminalci mogu biježati, ali oni se ne mogu sakriti od pravde. ” U ovom slučaju korporativne prvde.
<img class=”aligncenter size-medium wp-image-99” src=”http://www.digitalija.info/wp-content/uploads/2016/07/kickasstorrents-300×142.png” alt=”kickasstorrents” width=”300” height=”142” />

Prikriveni IRS agent navodno je locirao bankovni račun KAT tako što je hinjski kontaktirao KAT da kupi oglas/reklamo na sajtu. Agent kupio “brži download” reklamu na pet dana, po stopi od $ 300 po danu. Banner oglasi su po cijeni od više hiljada dolara, što je svjedok za procjenu godišnjeg prihoda KAT oglašavanja na 16 miliona $.

Ta procjena može biti veoma netačna, međutim.ne Procijeniniti ilegalne online aktivnosti je teško, što dokazuje suđenju osnivača “silk road” Ross Ulbricht. U tom slučaju, procjena optužbe prihoda je bila fula samo takva.

Na saopćenu za javnost po osnovu slučaja protiv Vaulin izgled je sasvim jasan. Pod pretpostavkom da izručenje prolazi po planu, ovo će biti jedan od prvih slučaja protiv šefa jedne velike piratske stranice. Ali, ako nas je istorija nešto naučila, to je da će biti tri nova torrent sajta sutra umjestu KAT-a.

izvor

hepek

http://www.hepek.info/bs/

Learn More →

Komentariši